Chiropractie

 

Chiropractie is een manuele therapie met focus op de correcte beweging van de wervelkolom en het gunstige effekt daarvan op het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel ontvangt en verstuurt per seconde massa’s prikkels. Het regelt en stuurt de beweging van spieren, allerlei reflexen en reacties op de meest uiteenlopende prikkels zoals pijn. Het heeft dus een beslissende rol over het algemene welzijn en bepaalt of een atleet gezond kan presteren, deze prestaties blessurevrij kan aanhouden en deze prestaties nog kan optimaliseren.

 

     
 

 

Het is een doelgerichte, bewezen en compleet veilige behandeling die kan worden toegepast bij verschillende gezondheids- en prestatieproblemen.
Een onderzoek kan in eerste instantie verlopen zoals een normale diergeneeskundige controle. De beweging van het paard staat centraal. Ook het zadel, het gebit, het hoefbeslag, de training, ... kunnen een essentieel onderdeel zijn van het onderzoek en leiden tot een diagnose en behandeling.


Chiropractie is geen vervanging van de traditionele diergeneeskunde, maar wel een aanvulling en een extra mogelijkheid om paarden te onderzoeken en te behandelen. Samenwerking tussen dierenartsen en chiropractors is daarom perfect mogelijk.
Het verschil tussen winst en verlies is soms een kwestie van seconden en kleine details worden dan heel belangrijk. Een regelmatige check-up kan overbelasting aanpakken en zo blessures helpen te voorkomen.