Veulenzorg


De geboorte van een veulen is na 11 maanden geduldig wachten altijd een hele belevenis. De ene wil een hengst, de andere een merrietje, maar dat ze gezond zijn dat wil iedereen. De eerste levensuren van een veulen zijn eigenlijk de belangrijkste! Goed begonnen is in dit geval niet half gewonnen, maar helemaal gewonnen. Daarom is een goede controle een must!


Eerste hulp en onderzoek

Als de geboorte normaal is verlopen doet de natuur de rest. Binnen het uur na de geboorte staat het veulen recht en is het al instinctmatig op zoek naar de uier van de merrie. Die eerste melk, biestmelk of colostrum zit vol met levensnoodzakelijke antistoffen. Zie het als een leger die de bacterien en virussen afweert waarmee het veulen in contact komt. Het maakt het veulen sterk en gezond. Een kleine bloedtest kan vanaf 18 uur na de geboorte een zeer nauwkeurige waarde weergeven van het gehalte antistoffen dat het veulen heeft opgenomen. We kunnen dus meteen testen of het veulen voldoende gewapend is tegen zijn omgeving. Hou ook indien mogelijk de placenta of moederkoek van de merrie bij. Normaal komt deze vanzelf los (zeker niet aan trekken!) en we kunnen hieruit na controle soms zeer belangrijke informatie halen. Het is dikwijls van levensbelang snel en correct te handelen als men de geringste problemen opmerkt bij de pasgeborene.

Plasma

Indien een bloedtest duidelijk weergeeft dat er onvoldoende antistoffen aanwezig zijn in het bloed van het veulen, kan men via een katheter plasma toedienen. Plasma is wat overblijft van het bloed als we er de rode bloedcellen uithalen. Wat overblijft zijn een heleboel stoffen waaronder de zo belangrijke antistoffen die het veulen na de toediening onmiddellijk kan gebruiken. De donoren voor dit plasma zijn sterk gehyperimmuniseerde (extra gevaccineerde) volwassen paarden en het is steriel verpakt. Know-how, geduld en passie zijn absoluut noodzakelijk om deze “intensive-care” patientjes zo snel mogelijk sterk genoeg te maken.

Adoptie

Jammer genoeg loopt het niet altijd van een leien dakje. Als de merrie sterft, moet er een oplossing gezocht worden voor het moederloze veulen. Met een brave merrie, de juiste behandeling en veel geduld kan in vele gevallen een veulen toch aangenomen worden door een adoptiemerrie. Je kan het veulen ook met de fles grootbrengen, maar dit is zeer arbeidsintensief en we moeten ons afvragen of dit wel in het belang van het veulen is. Immers dikwijls ontwikkelen deze veulens een problematisch sociaal gedrag, omdat ze nooit de juiste manieren geleerd  hebben van hun moeder.

Indien u vragen hebt over een van deze onderwerpen, aarzel niet om ons te contacteren. Beter een telefoontje te vroeg dan te laat...

 
    Ga Terug